Här får du svar på vanliga frågor om vad som gäller för arbetskläder. Kanske har du nyss fått ett uniformsjobb, eller kanske är du ekonomiansvarig och undrar hur man bokför arbetskläder – vad gäller egentligen? Fortsätt läsa så får du reda på det.
Till arbetskläder räknas uniformer och profilkläder som uppfyller vissa villkor. Om ditt företags arbetskläder stämmer in på följande räknas de som skattefri förmån enligt Skatteverket.
Uniformer är specialdesignade kläder som tydligt visar att en person representerar ett företag eller en organisation. Exempel på yrkesgrupper som bär uniform är flygplansbesättningar, poliser i yttre tjänst och ambulanssjukvårdare. Uniformsregler är generellt sett strikta och sträcker sig ofta längre än bara till vad du har på dig. De kan innefatta sådant som uppförande och utseende, till exempel hur du pratar eller vilken frisyr du ska ha. För att räknas som en uniform ska kläderna uppfylla två villkor:
Arbetskläder kan vara allt från snickarbyxor till t-shirtar med företagets logotyp på. De kan se ut som vanliga kläder med den skillnaden att de bär företagets logotyp eller namn. Exempel på yrkesgrupper som har på sig arbetskläder är hantverkare, butiksanställda och eventpersonal. Kläderna måste uppfylla samtliga följande krav för att räknas som arbetskläder:
Skyddskläder, som ska minska risken för kroppskador, räknas inte som vanliga arbetskläder enligt Arbetsmiljöverket men är ändå skattebefriade om de:
Exempel på yrkesgrupper som bär skyddskläder är vård- och omsorgspersonal, brandmän och svetsare.
Det finnas alltså ett antal villkor att uppfylla för att kläder ska klassas som just arbetskläder. Med tryck, broderi eller annan typ av varaktig märkning som visar vem arbetsgivaren är blir kläderna även till reklam – så kallade profilkläder. Du kan läsa mer om vad profilkläder är här. Ett företag som säljer arbetskläder med tryck är M.E Produkter. De har ett stort utbud av allt från varselkläder till arbetshandskar och uniformskläder. Oavsett vilken typ av arbetskläder du söker – eller om du bara vill bilda dig en uppfattning av hur de kan se ut – är M.E Produkter rätt plats. Ett annat bra exempel på arbetskläder är Jobman – en av Sveriges äldsta leverantörer av både arbetsbyxor och arbetsjackor.
Företag har själva rätt att bestämma vem som ska tvätta arbetskläder – den anställde eller arbetsgivaren. Undantaget är verksamheter som bedriver vård- och omsorgsarbete. Se nedan angående arbetskläder i vården.
Generellt finns inga regler för vem som betalar arbetskläder, förutom när det gäller arbetskläder i vården (se ovan). Det kan dock anses som mindre seriöst av ett företag att ställa krav på att vissa arbetskläder ska bäras utan att företaget betalar för dem.
Man kan säga att ju högre krav på specifika arbetskläder arbetsgivaren ställer, desto större anledning att du som anställd inte själv ska behöva betala för arbetskläderna.
Arbetskläder i vården ska tillhandahållas och tvättas av arbetsgivaren. Du som har fysisk kontakt med patienter eller brukare ska ha arbetskläder som uppfyller Socialstyrelsens krav på hygien: